Potrzebujesz pomocy? Zadzwoń! +48 576 142 509 Sklep online Twój koszyk

Lawenda wąskolistna (Lavandula Angustifolia)

Strona główna » Blog » Lawenda wąskolistna (Lavandula Angustifolia)

Lawenda to roślina, której niezwykłe działanie doceniano już wieki temu. Ze względu na swoje bogate właściwości znajduje wykorzystanie w wielu dziedzinach. Jej drogocenny wpływ na urodę został doceniony w przemyśle kosmetycznym i obecnie preparaty z lawendy stosowane są na szeroką skalę.

Lawenda – składniki aktywne

Lawenda posiada kwiaty zawierające cenne składniki aktywne. Cechą płatków lawendy jest ich piękna, fioletowa barwa oraz przyjemny, intensywny zapach. Roślina naturalnie w przyrodzie występuje w okolicach Morza Śródziemnego, gdzie rośnie na wapiennych, suchych wzgórzach z dostępem do słońca.

Lawenda ma swoje plantacje również w innych miejscach, głównie na południu Europy, ale także w Polsce. Z kwiatów rośliny, najczęściej metodą destylacji z parą wodną lub ekstrakcji rozpuszczalnikami lotnymi, pozyskuje się olejek eteryczny w stężeniu do 3 %. Jego głównymi składnikami są: octan linalolu, linalol, lawendulol, ocymeny, octan lawendulolu.

Sprawdź, jaki krem na zmarszczki wybrać!

Lawenda – cenne właściwości kosmetyczne i zdrowotne

Właściwości kosmetyczne lawendy wykorzystywane mogą być na różnych płaszczyznach, w celu udoskonalenia naszej urody i zdrowia. Dzięki swoim wysokim walorom biologicznym, lawenda pozytywnie wpływa na skórę pod wieloma względami. Daje zadowalające efekty, jeśli chodzi o rozwiązywanie problemów dermatologicznych, zwłaszcza cery dojrzałej. Olejek lawendowy można bezpiecznie stosować we wszystkich rodzajach cery, w tym także zniszczonej.

Lawenda pomaga w skutecznym zwalczaniu zmarszczek ze względu na właściwości antyoksydacyjne, które zapobiegają starzeniu się skóry. Metabolity roślinne zawarte w kwiatach wpływają pozytywnie na ukrwienie skóry poprzez pobudzenie przepływu krwi i limfy. Tym samym poprawiają jej odżywienie i zwiększają aktywność metabolizmu. Oprócz tego, preparat z lawendy doskonale działa na procesy odnowy naskórka i wspomaga tworzenie się nowych komórek.

Lawendę wąskolistną znajdziemy w składzie kosmetyku na zmarszczki Buatic

Lawenda Wąskolistna

Roślina hamuje nadmierne wydzielanie łoju, dlatego sprawdzi się przy pielęgnacji cery trądzikowej. Dodatkowo zapobiega rozwojowi bakterii i drobnoustrojów, dzięki właściwościom antyseptycznym i bakteriobójczym. Skutecznie przyspiesza także gojenie się ran i obrzęków, gdyż działa ściągająco i przeciwzapalnie. Olejek lawendowy zmniejsza objawy przeziębień – pomaga oczyścić zatoki, walczyć z katarem czy infekcjami górnych dróg oddechowych.

Napar z lawendy pobudza wydzielanie soków żołądkowych, przyspiesza ruchy jelit, łagodzi kolki i wzdęcia, dlatego jest niezastąpiony przy różnych kłopotach ze strony układu trawiennego. Lawenda ze względu na kojący, pozwalający odprężyć się zapach, pomaga w redukcji stresu.

Uwaga!

Wpisując na stronie buatic.pl w koszyku hasło rabat10 otrzymasz 10% rabatu na serum przeciwzmarszczkowe Buatic. Kliknij i sprawdź!

Lawenda – zastosowanie w kosmetyce i medycynie

Zastosowanie lawendy w kosmetyce czy medycynie jest niezwykle powszechne.

Lawenda znajduje się pod różnymi postaciami w dostępnych na rynku preparatach, m.in.:

  • w serach przeciwzmarszczkowych i kremach dla cery dojrzałej,
  • kremach antycellulitowych,
  • kremach pod oczy
  • tonikach i płynach oczyszczających cerę,
  • balsamach i olejkach do ciała,
  • szamponach do włosów przetłuszczających się,
  • solach do kąpieli,
  • oliwkach do masażu,
  • olejkach aromaterapeutycznych,
  • środkach odstraszających owady i łagodzących obrzęki po ich ukąszeniach.
Serum przeciwzmarszczkowe - Buatic

BUATIC
KREM NA ZMARSZCZKI Z EKSTRAKTEM Z LAWENDY WĄSKOLISTNEJ ZAMÓW!


Bibliografia

1. Roenigk H.H.Jr., Treatment of the Aging Face, 1995
2. Park S.N., Skin aging and antioxidants, 1997
3. Miczka A., Roślinne komórki macierzyste w kosmetykach, 2016

10 głosów

Komentarze

Kama3210 - 2020-08-28 21:53:01

kurde, chyba czas się doedukować bo ja znowuż nic nie słyszałam o lawendzie i żeby tak działała na zmarszczki, może dlatego nic mi do tej pory nie pomagało..eh

Augustynka - 2020-08-25 16:51:19

olejki też z lawendy można robić i są świetne nawet w ramach aromaterapii

bombka - 2020-08-20 19:03:20

Lawenda jest dobra jako składnik przeciwzmarszczkowych kosmetyków bo ma właściwości antyoksydacyjne, tak jak tu pisze i to dlatego jest taka cenna bo spowalnia procesy starzenia się

mimisia - 2020-08-17 20:06:43

Ja dużo słyszałam że dobrze mieć lawendę w ogrodzie albo na balkonie bo odstrasza komary haha ale no jak działa tak jak tu jest napisane że przeciw starzeniu się skóry to fajnie mieć taki kosmetyk w łazience też

marcyś - 2020-08-15 18:19:43

uwielbiam lawende a teraz to już w ogóle jest sezon na nią i tez kremy które mają ją w składzie ślicznie pachną

Opinie naszych klientów

Informacje o wysyłce: Zamów teraz, a paczkę wyślemy w ciągu 24 godzin (w dni robocze) 😊